Project: Modulaire constructie van twee fornuizen voor een biobrandstoffenfabriek

Voor een nieuwe biobrandstoffenfabriek heeft MOB twee modulaire fornuizen geassembleerd. De fornuizen werden in vier maanden opgebouwd op onze yard en vervolgens veilig naar hun eindbestemming getransporteerd.

Het grootste fornuis werd opgebouwd uit vijf modules, de kleinere uit drie modules. Door de modules te assembleren op een werf nabij de eindbestemming, zorgde MOB voor een naadloze en veilige voorbereiding van de uiteindelijke installatie op de fabriek.

Modulaire constructie methode

Modulaire constructie is een bouwmethode die terrein blijft winnen dankzij de vele voordelen. Zo biedt deze methode de mogelijkheid tot parallelle constructie van de modules op verschillende werven en locaties, betere kwaliteitscontrole op de fabricagewerf van de module, minder veiligheidsrisico’s en meer controle op de assemblagesite. En vooral ook: een kortere installatietijd op de fabriek.

Ten behoeve van een nieuw te bouwen biobrandstoffenfabriek assembleerde MOB twee modulaire fornuizen. Het grootste fornuis werd opgebouwd uit vijf modules, de kleinere uit drie modules. Door de modules te assembleren op een werf nabij de eindbestemming, zorgde MOB voor een naadloze en veilige voorbereiding van de uiteindelijke installatie op de fabriek.

Gedegen voorbereiding

Voorafgaand aan het werk is op basis van de 3D-tekeningen en documentatie een gedegen plan van aanpak opgesteld. Hierin werd de bouwvolgorde van de modules inclusief alle leidingen, afsluiters, kooiladders, schoorstenen, bordessen en overige onderdelen vastgelegd.

De grote modules werden per schip aangeleverd vanuit Roemenië. De modules, tussen de 40 en 60 ton zwaar, werden via de kade naar de bouwlocatie getransporteerd. Alle overige onderdelen zoals pre-heaters, schoorstenen en leidingwerk tot aan boutjes en moertjes werden aangeleverd door zo’n 40 grote vrachtwagens. Alle onderdelen werden eerst neergezet en gesorteerd, rekening houdend met de bouwvolgorde.

Op de bouwlocatie was zorgvuldig een baseframe geprepareerd waarop de fornuizen konden worden opgebouwd. Daarbij werd ook rekening gehouden met de SPMT’s die de geassembleerde fornuizen uiteindelijk weer naar de kade moesten vervoeren.
Constructie van de twee fornuizen Zoveel mogelijk assemblagewerk werd op de grond uitgevoerd. Er werkten meerdere teams tegelijk aan de verschillende modules. Op de grond werden de loopbordessen rondom geïnstalleerd, waarna de modules inclusief bordes op hun plaats werden gehesen.

Na plaatsing van elke module volgde constructiewerk, versteviging en bevestiging van support constructies. Eenmaal op hun plaats werden alle modules en bordessen met elkaar verbonden en werden de trappen en roosters geïnstalleerd.

De coils in het fornuis vormden een laatste uitdaging. In de modules was het leidingwerk al aanwezig, maar deze moesten in een nauwe ruimte gelast worden om de leidingen tussen de modules  aan elkaar te koppelen.

De fornuizen zijn in vier maanden opgebouwd. Het project verliep veilig en zonder incidenten, binnen de gestelde tijd.