MOB neemt NEWES over voor bredere productportfolio

MOB Mechanical Contracting heeft NEWES (Hengelo/Barendrecht) overgenomen. Beide bedrijven zetten hun activiteiten onder eigen naam voort.







Op 29 november jl. heeft MOB Mechanical Contracting (Rotterdam/Brecht) het bedrijf NEWES (Hengelo/Barendrecht) overgenomen. Beide bedrijven werken als (sub)contractors in hoofdzakelijk de petrochemische industrie. 
 
Beide bedrijven zullen hun activiteiten onder eigen naam voortzetten. “Integratie is geen doel, maar wordt niet uitgesloten in de toekomst”, aldus Harold Zuidervaart, Directeur van MOB. “Voor nu is deze overname gericht op het verstevigen van de gezamenlijke marktposities met een breder aanbod aan services”.

zijn veel overeenkomsten. Beide bedrijven hebben een vergelijkbare grootte in omzet (€30Mio) en personeel. Beide bedrijven hebben vergelijkbare technologie in huis en werken in een vergelijkbare markt. Waar MOB  zich met haar lasspecialisme richt op het vervangen en onderhouden van de leidingen in grote industriële installaties, heeft NEWES zich gespecialiseerd in het vervangen en onderhouden van ketels en fornuizen. Daarnaast heeft NEWES een gepatenteerde electrolyser ontwikkeld voor de productie van waterstof. 

Met deze complementaire werkzaamheden ontstaat een breder aanbod aan diensten aan een markt die zich kenmerkt door projecten en flexibiliteit. Door de overname is de inzetbaarheid geborgd door een veel grotere pool gespecialiseerde medewerkers. “Een klassieke win-win-win situatie” aldus Harold Zuidervaart, Directeur van MOB. Ook Marco Van Straten, Directeur NEWES is blij met de overname: “Als je alleen al naar competenties en spreiding van vestigingslocaties kijkt zijn er heel veel mogelijkheden voor uitwisseling en optimalisatie”. Ook strategisch zijn er volop kansen door circulariteitsprogramma’s en de groeiende vraag naar duurzaam geproduceerde waterstof.
Geschiedenis NEWES 
www.newes.nl 
 
Wat begon met reparatiewerkzaamheden, groeide al snel uit tot de bouw van nieuwe machines door Stork voor de florerende Twentse textielindustrie. Met name stoommachines die de spin- en weefmachines aandreven. In de tweede helft van de 19e eeuw ging Stork op zoek naar nieuwe markten. Zo werden er scheepsstoomketels en stoommachines voor gemalen gemaakt (waaronder voor het nu nog steeds in werking zijnde Woudagemaal in Friesland). Op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs werd Stork’s horizontale compound-stoommachine bekroond waardoor de internationale handel verder op gang kwam. De sterk opkomende rietsuikerindustrie bood een veelbelovende nieuwe markt voor Stork in onder meer in Indonesië en Cuba. In 1918 waren Charles’ nazaten, Dirk en Coen Stork ook betrokken bij de oprichting van Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (het huidige Tata Steel Europe). 
 
Naast de internationale expansie van Stork, ontwikkelden de activiteiten van Stork in Hengelo zich ook verder. Zo startte in 1982 ‘Stork Ketels’ als onafhankelijke divisie van Stork. Met activiteiten specifiek gericht op de productie van ketelsystemen en branders, verwierf het bedrijf een dominante marktpositie in (industriële) energiesector. 
 
Na de ontmanteling in 1997 van Stork Ketels ontstond NEW Energy Services (NEWES) waarna in 2002 door het samenvoegen van Stork Energy Services uit Hengelo, NEM Schelde Services uit Breda en delen van NEM uit Leiden de krachten werden gebundeld. Het bedrijf verkreeg ook het bezit van de technologieën van de voormalige Nederlandse ketelfabrikanten Stork Ketels, Schelde Ketels en Backer & Rueb. Bij NEWES werken ruim 100 vaste medewerkers met daaromheen een flexibele pool van nog circa 100 gespecialiseerde medewerkers. Het bedrijf wordt geleid door directeur Marco van Straten. 
 
 
geschiedenis MOB 
 
Montage Onderneming Benelux (MOB) is sinds 1985 actief in de chemische- en petrochemische industrie en de olie- en gasbranche. Als smeltkroes van het voormalige Duitse bedrijf MOB Lentjes en het voormalige constructie- en montagebedrijf Rico is in 2002, onder de bevlogen leiding van Herbert Heumer, het huidige MOB ontstaan. In 2003 werd het Belgische hoofdkantoor in Stabroek bij Antwerpen toegevoegd en inmiddels telt MOB vijf vestigingen. In 2007 heeft Herbert Heumer zijn aandelen verkocht aan zoon Michael Heumer en dochter Sandra Heumer die beide actief betrokken zijn geweest bij de leiding van de organisatie. 
 
Vandaag de dag is MOB Mechanical Contracting gegroeid naar zo’n 100 vaste medewerkers in Rotterdam en Brecht (B). Het bedrijf heeft een eens zo grote flexibele schil om op projectbasis te kunnen opschalen. Op het hoofkantoor in Rotterdam is ook de constructiewerkplaats gevestigd. De familie Heumer is inmiddels op afstand betrokken; de dagelijkse leiding is in handen van een MT onder leiding van directeur Harold Zuidervaart.